Invincibilii

invincibilii.ro - ieşiţi din tipare

formular concursuri BDC - detalii mai jos

marți, 31 mai 2011

Titanii verbului - Thomas Chalmers (1)

Thomas Chalmers
1780-1847
"Cel mai de seamă predicator prezbiterian al vremii", cel ce "stă alături de Knox", "asemena lui Moody şi Spurgeon" sunt expresii folosite în descrierea renumitului predicator scoţian Thomas Chalmers (1780-1847). Predicile lui pot părea plictisitoare, dar în ciuda faptului că de obicei citea din notiţe, se spune că Chalmers aducea adesea adunări întregi pe genunchi într-o admiraţie incredibilă până la sfârşitul predicii. După ce l-a auzit pe Andrew Fuller predicând efectiv fără notiţe, s-a întors în Scoţia hotărât să înveţe această artă, dar nu se ştie dacă a reuşit vreodată să urmeze metoda lui Fuller.

În 1815 a fost chemat la biserica Tron din Glasgow. Patru ani mai târziu, a fost construită pentru el o nouă biserică, unde planul său de organizare a celor 10.000 de enoriaşi a primit numele de cel mai eficient plan pe care l-a cunoscut vreodată biserica creştină. El a organizat 5 ramuri ale Şcolii Duminicale şi două şcoli parohiale şi a împărţit parohia în districte. Cu multă grijă, a instruit conducătorii fiecărui district cum să citească versetele alese, cum să se roage împreună cu oamenii, cum să răspundă obiecţiunilor şi cum să se comporte atunci când întâlnesc cazuri de suferinţă şi chiar a selectat versetele biblice pe care puteau să le folosească.

Înaintea unui serviciu divin pe care urma să-l ţină, se adunaseră atât de mulţi oameni în stradă încât uşile grele au fost dărâmate sub presiunea lor şi un val de oameni s-a căţărat pe bănci pentru a ocupa locuri mai aproape de amvon. Datorită interesului extraordinar faţă de predicile sale, Chalmers ţinea joia după-amiaza servicii divine pentru comercianţii din Glasgow. Ei se înghesuiau în biserică cu o oră mai devreme, mulţumitori că au găsit loc în picioare ca să audă cuvântarea înflăcărată a lui Chalmers, şi mulţimile blocau străzile din dorinţa de a auzi prin ferestrele deschise. Cu ocazia acestor servicii divine Chalmers a ţinut acele faimoase Cuvântări Astronomice.

sursa: Mari predicatori, de Harold L. Calkins, ed. Prisma, Tg. Mureş, 1998  

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online