Am bucuria să vă anunţ că în perioada 3-10 iulie 2011, la Moeciu, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Taberei de Cuvânt. Detalii, în curând.
formular concursuri BDC - detalii mai jos
joi, 27 ianuarie 2011
Tabăra de Cuvânt - ediţia a II-a
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:12 0 comentarii
Etichete: tabără
Dr. Neo - "complezenţă"
Este un cuvânt foarte frumos, de provenineţă franceză, care redă o atitudine cel puţin la fel de frumoasă precum rezonanţa cuvântului. Detalii găsiţi aici. Vă doresc să fiţi complezenţi!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:11 0 comentarii
Etichete: Dr. Neo
Premiul pentru concursul "1.000 de întrebări"
Întrebarea concursului "1.000 de întrebări" a fost următoarea: "Unde se vorbeşte, în Sfânta Scriptură, despre un popor întreg de peltici? Cine erau?"
Petrişor Olivia din Târgovişte a răspuns astfel: "Raspunsul la intrebare se gaseste in Isaia 33:19. "Atunci nu vei mai vedea pe poporul acela indraznet, pe poporul cu vorbirea incalcita, de n-o puteai intelege, cu limba gangava, de n-o puteai pricepe." Poporul la care se refera textul este poporul Ierusalimului."
Răspunsul pe care cartea "1.000 de întebări" îl avea în vedere şi pe care îl aşteptam se află în Judecătorii 12:5-6. Totuşi, Olivia a dat un răspuns destul de bun, cu toate că răspunsul "fix" viza un aspect istoric, pe câtă vreme exprimarea lui Isaia este profetică.
Oricum, aceste premii sunt oferite cu bucurie, nu le-am cumpărat pentru mine, aşa că vă provoc să "pretindeţi" aceste premii prin participarea la concursuri.
Ne vedem luni, cu un alt concurs.
O zi bună!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:10 0 comentarii
Etichete: concurs
Veniţi la Mine!
Paraschiv Roxiana (0165.BDC.01.RO)
Constanţa, Dumbrava Roşie - CT
filmare: Paraschiv Ani
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:09 0 comentarii
Etichete: Paraschiv Roxiana - Constanţa - Dumbrava Roşie - CT
miercuri, 26 ianuarie 2011
Tică Grama - "se aşează"
Este foarte frecventă folosirea lui "(se) aşează." De exemplu: "El se aşează pe scaun." - un model de folosire nefericită a verbului "a (se) aşeza". Sunt destul de puţini cei care ştiu că se scrie şi se spune corect "El se aşază pe scaun." De astăzi, veţi şti şi unii dintre voi! Sunt convins că avem şi vizitatori ai blogului care ştiu asta de ani de zile! Să ai parte de o zi aşezată!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 11:20 0 comentarii
Etichete: Tică Grama
Înţeleptul tânăr Isus
Stoian Cosmin (0137.BDC.01.RO)
Odobeşti, DB
filmare: Filimon Valentin
Publicat de Avrămescu Mădălin la 11:17 0 comentarii
Etichete: Stoian Cosmin - Odobeşti - DB
marți, 25 ianuarie 2011
Concurs "1.000 de întrebări"
Astăzi sunteţi provocaţi să participaţi la un nou concurs. Premiul oferit este cartea "1.000 de întrebări şi răspunsuri biblice", publicată de Editura "Viaţă şi Sănătate".
Pentru a vă testa cunoştinţele, vă vom adresa întrebări chiar din conţinutul ei. Întrebarea zilei este: "Unde se vorbeşte, în Sfânta Scriptură, despre un popor întreg de peltici? Cine erau?". Aşteptăm răspunsurile până joi, 27 ianuarie 2011, orele 12:00 (ora României). Succes!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 10:40 0 comentarii
Etichete: concurs
Domnul, Ocrotitorul
Ghiţă Alexandra (0146.BDC.01.RO)
Petru Rareş, Câmpina, PH
filmare: Ghiţă Lili
Publicat de Avrămescu Mădălin la 10:06 0 comentarii
Titanii verbului - Christmas Evans (2)
![]() |
Christmas Evans (1766-1838) |
De Crăciun, care era şi ziua lui de naştere, la vârsta de 26 de ani, a răspuns unei "sugestii providenţiale" – chemarea de a servi 10 mici comunităţi baptiste de pe insula Anglesey pentru un salariu de 17 lire sterline pe an. El a servit 20 de ani fără să ceară nici o mărire de salariu! Şi acolo, cel mai apropiat pastor se afla la 240 km.
Când a ajuns la Anglesey a aflat că ceea ce mai rămăsese în bisericile de acolo era lipsa de entuziasm şi de putere. Tot suflul pe care-l mai aveau era irosit în conflicte teologice. Rugăciunea a jucat un rol important în succesul lucrării sale. La început a stabilit o zi de post şi rugăciune în toate casele şi curând o mare redeşteptare s-a dezlănţuit.
Adesea, ascultătorii lui Evans erau atât de entuziasmaţi încât pur şi simplu dansau de bucurie, şi din această cauză au căpătat numele „galezii săltăreţi”.
Cea mai mare parte a lucrării sale consta din predicarea în aer liber, deoarece atrăgea mari mulţimi oriunde mergea. În timpul redeşteptărilor, predica de obicei de 17 ori pe săptămână – de 5 ori duminica şi de 2 ori pe zi în timpul săptămânii. Devenise atât de celebru încât nici o capelă din Ţara Galilor nu era destul de încăpătoare pentru miile de oameni ce se adunau pe dealuri, şi mulţi îl urmau din sat în sat săptămâni de-a rândul. La începutul lucrării, trebuia adesea să meargă pe jos 20 de mile zilnic pentru a ajunge la toate întrunirile. „Era cufundat şi absorbit de lucrarea sa: cugetul îi era ocupat tot timpul cu pregătirea predicilor şi a materialului pentru predici; trăia ca să predice şi ca să-şi dezvolte puterea de maestru.”
Numărul şi frecvenţa textelor biblice pe care le folosea în predicile lui dovedesc faptul că el cunoştea îndeaproape Biblia. „Puţini oameni dispuneau în orice moment de o asemenea nesfârşită sursă de versete biblice.” Limbajul lui este cum nu se poate mai descriptiv, iar imaginaţia lui – puternică. Personajele lui trăiesc, aleargă, strigă şi suspină, în funcţie de împrejurări – reprezentând o lectură fascinantă pentru timpurile noastre. Dacă predicile lui ar fi fost traduse din galeză în engleză, renumele lui ca predicator ar fi fost puţin mai prejos decât al lui Wesley şi Whitefield. Cea mai populară este „predica despre cimitir”, în care a descris lumea ca fiind moartă şi îngropată în cimitirul Legii, Dreptatea fiind cea care păzeşte porţile, iar Mila, cea care vine să le descuie.
În timpul celor 20 de ani pe care i-a petrecut aici, a învăţat ebraica şi a devenit expert în greacă la vârsta de 40 de ani. Astfel, el s-a instruit şi a predicat citirea Scripturilor în limbile originare, fără ajutorul vreunui curs prin corespondenţă. După cum notează Hood:
„El stăpânea câteva metode de învăţare, lucru care ar putea surprinde, probabil, pe unii dintre cititori. El a devenit un remarcabil ebraist... De asemenea, cunoştea atât de bine greaca încât odată, într-o librărie, după ce a făcut câteva remarci asupra lui Homer în prezenţa unui cleric, om cu instruire superioară care-şi exprima dispreţul, Christmas şi-a folosit binecunoscuta panoplie şi astfel s-a adresat superficialului erudit, aşa încât acesta a fost constrâns să se retragă rapid şi în mod surprinzător, sub presiunea obligaţiilor.”
sursa: Mari predicatori, de Harold L. Calkins, ed. Prisma, Tg. Mureş, 1998
Publicat de Avrămescu Mădălin la 09:52 0 comentarii
Etichete: Titanii verbului
luni, 24 ianuarie 2011
Creştinii
Am decis ca pentru un timp să vă readucem în atenţie filmări mai vechi care din varii motive nu au fost vizionate decât de puţini dintre voi. Suntem în proces de colectare de filmări. Avem 8 filmări noi la momentul acesta. Când se vor strânge mai multe, le vom publica.
Cojan Eduard (0139.BDC.01.RO)
Şicula, AR
filmare: Ivaşcu Ion
Publicat de Avrămescu Mădălin la 09:37 0 comentarii
Etichete: Cojan Eduard - Şicula - AR
joi, 20 ianuarie 2011
Dr. Neo - "a ricana"
Pentru astăzi vă supun atenţiei semnificaţia verbului "a ricana", pe care o puteţi descoperi aici.
Publicat de Avrămescu Mădălin la 16:05 0 comentarii
Etichete: Dr. Neo
joi, 13 ianuarie 2011
Concursul "Cuvinte fermecate"
Timpul pentru vot a luat sfârşit. Devoţionalul îi va fi oferit Mădălinei Amuza, care a acumulat 4 voturi pentru enunţul "B". Enunţul "A" a primit un singur vot. Vă mulţumesc pentru participare!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 12:04 0 comentarii
Etichete: concurs
duminică, 9 ianuarie 2011
Concursul "Cuvinte fermecate"
Salutare!
Au sosit frazele cerute în cadrul concursului "Cuvinte fermecate". Din cei cinci concurenţi doar doi au îndeplinit această sarcină. Am notat frazele cu A şi B, în ordinea în care au sosit. Nu am intervenit deloc asupra grafiei frazelor. Le-am copiat aşa cum au fost redactate de concurenţi. Am evidenţiat prin culoarea roşie cele cinci cuvinte necesare enunţului solicitat.
Vizitatorii site-ului sunt invitaţi să voteze fraza care le place cel mai mult. La rubrica "răspunsul la întrebare" treceţi A sau B, după cum preferaţi. Completarea celorlalte casete este opţională. Se acceptă un singur vot de la acelaşi IP. Nu se acceptă voturi de la IP-urile celor doi concurenţi. Rog concurenţii să nu se auto-voteze de la alte IP-uri. Blog de Cuvânt este un site creştin şi încurajăm onestitatea. Votul se încheie joi, 13 ianuarie, ora 12:00 (ora României).
A. In pregatirea unei lucrari, incercati sa nu fiti anxiosi, exprimati elocvent ideile, evitati ca acestea sa fie caracterizate prin redundanta, o lucrarea prodigioasa nu poate fi obtinuta intr-un mod fortuit.
B. Oratorul cunoaste principiile omileticii, manifesta elocinta, aduce in vederea publicului o relatare prodigioasa si orice eveniment fortuit nu ii provoaca o stare anxioasa.
Succes!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:46 0 comentarii
Etichete: concurs
vineri, 7 ianuarie 2011
Bible Facts - Biblia din Georgia realizată de Rusudan Petviashvili
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:44 0 comentarii
Etichete: Bible facts
Concurs - "Cuvinte fermecate"
Bun! Avem 5 concurenţi şi un singur devoţional. Iată numele concurenţilor, în ordinea în care au răspuns întrebării:
1. Petrişor Olivia - Târgovişte, DB
2. Dumiru State - Madrid, ES
3. Necula Alex - Sperieţeni, DB
4. Amuza Mădălina - Sperieţeni, DB
5. Surcel Eduard - Bucureşti, B
Mă bucur că participaţi la concursurile blogului de Cuvânt şi vă anunţ că am procurat premii pentru întregul an 2011. Sunteţi aşteptaţi să participaţi! Avem premii din belşug!
OK! George Whitefield s-a născut în 1714. A fost greu de răspuns?
Provocarea următoare este una care vă va stimula creativitatea. Formulaţi o singură frază care să conţină 5 din următoarele 7 cuvinte:
elocinţă
omiletică
fortuit
redundanţă
paliativ
prodigios
anxios
Toate cuvintele au fost explicate în cadrul rubricii "Dr. Neo". Folosiţi cuvintele corect şi daţi sens real frazei. Puteţi răspunde începând de acum. Frazele vor fi postate pe site şi îi vom lăsa pe vizitatori să voteze cea mai reuşită frază. Aveţi răgaz până duminică, ora 12:00 (ora României). Succes şi să aveţi parte de elocinţă şi de o activitate prodigioasă!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 13:08 0 comentarii
Etichete: concurs
joi, 6 ianuarie 2011
Concurs - "Cuvinte fermecate"
Salutare! Dorim să oferim cât mai rapid un exemplar din devoţionalul pentru tineri pe 2011, care vă poate fi de folos în viaţa devoţională personală. Acesta este realizat prin contribuţia tinerilor din ţară şi diaspora. Întrebarea la care trebuie să daţi răspuns este următoarea:
În ce an s-a născut George Whitefield?
Vă puteţi înscrie în concurs până joi, 6 ianuarie, orele 21:00 (ora României).
Succes!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 11:19 0 comentarii
Etichete: concurs
Dr. Neo - "anxios"
Vi se întâmplă deseori să fiţi anxioşi? Dacă da, de ce? Dacă nu, foarte bine! "Anxios" are ca sinonime următoarele cuvinte: neliniştit, îngrijorat, încordat. Puteţi descoperi mai multe aici. E bine să cunoaşteţi semnificaţia cuvântului şi să aveţi de-a face cât mai rar cu el! O zi fără anxietate! (căutaţi în dicţionar semnificaţia substantivului; eu v-am ajutat cu explicarea adjectivului).
Publicat de Avrămescu Mădălin la 09:38 0 comentarii
Etichete: Dr. Neo
miercuri, 5 ianuarie 2011
Tică Grama - "a asvârli"
Aş vrea ca astăzi să facem diferenţa între "a asvârli" şi "a azvârli". Cum credeţi că se scrie corect? Căutaţi în dicţionar pentru a descoperi absenţa lui "a asvârli". Forma corectă este "a azvârli". Semnificaţia lui "a azvârli" poate fi cercetată aici.
Iată şi unul din textele biblice care conţine acest verb:
Isaia 22:17 "Iată, Domnul te va azvârli cu o aruncătură puternică, te va învârti ca pe un ghem."
Vă doresc o zi pe care să nu o azvârliţi! Trăiţi-o frumos!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 09:17 0 comentarii
Etichete: Tică Grama
marți, 4 ianuarie 2011
Titanii verbului - Christmas Evans (1)
![]() |
Christmas Evans (1766-1836) |
Multele confruntări cu moartea păreau să arate că diavolul era hotărât să-i distrugă atât trupul, cât şi sufletul şi să-l împiedice să fie folositor: a fost rănit într-o dispută, era gata să se înece, odată a căzut dintr-un copac înalt cu un cuţit în mână; altă dată, un cal a fugit cu el în spate printr-un tunel îngust. După convertire, câţiva dintre foştii lui prieteni l-au acostat într-o noapte şi l-au bătut fără milă. Unul dintre ei l-a lovit peste sprânceană cu o bâtă şi astfel şi-a pierdut un ochi. Îi mai rămăsese doar acel ochi pe care Robert Hall l-a respectat atât de mult şi la care se referea când cineva făcea din el un obiect de batjocură: „ El purta în trupul său ‘semnele Domnului Isus’”.
Din toate acestea reiese clar că Evans începuse cariera de predicator cu handicapuri imense. Nu ştia nimic despre cărţi pentru că pe atunci cărţile în limba galeză abia începuseră să fie tipărite. După convertirea sa, Evans scria despre educaţia sa:
“În acea vreme şi în acele împrejurări, abia o persoană din zece putea să citească bine, chiar şi în limba ţării. Ne-am cumpărat Biblii şi candele şi eram obişnuiţi să ne întâlnim împreună seara în şopronul din Penyralltfawor şi astfel, în aproape o lună, eram în stare să citesc Biblia în limba maternă. Eram tare încântat că învăţasem atât de mult. Totuşi, aceasta nu ne-a satisfăcut, ci am împrumutat cărţi şi am învăţat puţină engleză. Pastorul meu, domnul Davies, a înţeles că eram însetat după învăţătură şi m-a luat la şcoala lui, unde am stat 6 luni. Aici am trecut prin gramatica latină; dar situaţia mea materială era atât de modestă încât nu am putut să mai rămân acolo.”
Dar el nu a permis dificultăţilor să-i împiedice educaţia ulterioară. Un studiu atent al Cuvântului lui Dumnezeu l-a convins şi l-a îndrumat să se boteze în Biserica Baptistă la vârsta de 20 de ani şi a fost hirotonisit la 33 de ani. El era în mare măsură un autodidact şi folosea Biblia ca pe cel mai important manual.
sursa: Mari predicatori, de Harold L. Calkins, ed. Prisma, Tg. Mureş, 1998
Publicat de Avrămescu Mădălin la 11:01 0 comentarii
Etichete: Titanii verbului
luni, 3 ianuarie 2011
Urări de An Nou
La încheierea unui an de activitate pe blogul de Cuvânt dorim să mulţumim celor 180 de copii implicaţi în proiect, sutelor de părinţi şi voluntari, precum şi zecilor de pastori din România, Spania, SUA şi Canada pentru efortul depus. Urăm tuturor vizitatorilor blogului un an petrecut sub semnul cunoaşterii Cuvântului şi al Autorului său. Sperăm ca şi în anul 2011 să beneficiem de filmări pe care să vi le oferim. Dumnezeu să vă binecuvânteze! La Mulţi Ani!
Publicat de Avrămescu Mădălin la 16:48 0 comentarii
Etichete: diverse